BRUSSEL - De landbouwdeskundigen in het Europees Parlement zijn erg opgelucht dat de Britse uitbraak van mond- en klauwzeer (MKZ) zich niet uitbreidt. "Elke dag die er nu bij komt, is meegenomen en maakt de situatie beter", zegt Esther de Lange (CDA) maandag.

Ze vindt dat de Britse overheid en de Europese Commissie adequaat reageren, in tegenstelling tot de vorige uitbraak in 2001.

"Het is een groot voordeel dat de nieuwe premier Gordon Brown anders wil zijn dan zijn voorganger Tony Blair, die toen te laat een vervoersverbod instelde."

Menselijke fout

PvdA'er Thijs Berman gaat ervan uit dat de besmetting vanuit een nabijgelegen laboratorium een simpele menselijke fout is. "Ik kan me niet voorstellen dat het laboratorium geen goed protocol heeft."

VVD-Europarlementslid Jan Mulder hoopt dat het laboratorium echt de oorzaak blijkt, zodat het virus niet ingevoerd blijkt door mensen of dieren.

Toch pleit Mulder voor betere controles aan de EU-grenzen. Grenscontroleurs moeten scherper letten op vlees en andere MKZ-gevoelige producten.

"De VS controleert wel scherp en kent al tachtig jaar geen MKZ. Europa controleert amper en heeft het om de zoveel jaar."

Steun

VVD'er Mulder krijgt steun van De Lange (CDA) en Berman (PvdA). "Nu zijn er alleen wat foldertjes of zo", merkte CDA'er De Lange.

Ze vernam van de Londense luchthaven Heathrow dat die dagelijks tientallen kilo's vlees aantreft die de dierziekte kunnen invoeren. Uit sommige koffers komt zelfs apenvlees.

Naïef

PvdA' er Berman vindt de grenscontroles "inderdaad vrij naïef". Maar hij meent dat het risico niet zozeer bij de toeristen ligt, maar bij de grootscheepse veetransporten. Hij wil die zoveel mogelijk terugdringen.