AMSTERDAM - Homo's zijn tijdens het afgelopen Gay Pride-weekeinde in Amsterdam bij twee verschillende incidenten mishandeld. In de nacht van zaterdag op zondag werd in de omgeving van de Kinkerstraat een 34-jarige Ierse man aangevallen, maakte de politie maandag bekend.

De Ier liep met zijn Spaanse vriend over straat en kreeg een woordenwisseling met twee jongemannen. Na een handgemeen sloegen zij de Ier met een hard voorwerp in zijn gezicht, waarop de man zwaargewond naar het ziekenhuis werd vervoerd.

Het slachtoffer had een kaak- en neusbreuk en een verschoven nekwervel. De politie gaat ervan uit dat het geweld homogerelateerd is.

Drie mannen belaagden in de nacht van vrijdag op zaterdag op de Nassaukade een Amerikaans homostel. Een van hen kreeg pepperspray of traangas in zijn gezicht gespoten en kreeg klappen. De politie vermoedt dat hier ook sprake is van geweld dat tegen homo's is gericht, maar sluit een beroving niet uit.

Krans

Tijdens een derde incident zaterdagnacht hebben raddraaiers een krans bij het Homomonument bij de Westerkerk vernield en in het water gegooid. De politie arresteerde later twee jongemannen op verdenking van de vernieling.

Bij de twee andere incidenten is de politie nog op zoek naar de daders. Het korps formeerde zondagavond een 'spoedteam' van agenten die, ook in burger, de Kinkerbuurt in gingen om de verdachten op te sporen. Volgens de politie staan de voorvallen los van elkaar, ook al vonden ze plaats in dezelfde omgeving.

Gay Pride

Amsterdam was de afgelopen dagen het toneel van de Gay Pride, het jaarlijkse festival voor homo's en lesbiënnes. Tijdens de botenparade zaterdag door de grachten spraken vele deelnemers zich juist uit tegen het geweld waar homo's de laatste tijd in Amsterdam het slachtoffer van zijn. In de hoofdstad zijn dit jaar nu veertien incidenten bekend van geweld tegen homo's.

Homobelangenorganisatie COC Nederland is geschokt over de hevigheid van het geweld tegen de Ier. "Dit is geen tik op de neus meer", aldus voorzitter Frank van Dalen. "Ik heb de angst dat de mate van geweld toeneemt." Ook voor de beeldvorming van Amsterdam in het buitenland is dit "extreem slecht", zegt Van Dalen. "Toeristen denken in Amsterdam hand in hand te kunnen lopen. Dat is dus niet zo, en dat is volstrekt onacceptabel."

Afschuw

Loco-burgemeester Tjeerd Herrema van Amsterdam reageert "vol afschuw" op het geweld. "Amsterdam pikt dit niet. We roepen iedereen op waakzaam te zijn." Met politie, justitie en COC gaat de gemeente binnenkort om de tafel om ideeën te bedenken om toekomstige anti-homo incidenten de kop in te drukken.

Haarlem

In de nacht van vrijdag op zaterdag werd in Haarlem een 45-jarige man in een park bij het Staten Bolwerk door een onbekende mishandeld en beroofd. Het park staat bekend als homo-ontmoetingsplaats, maakte de politie maandag bekend.