AMSTERDAM - Rookzuilen zoals die op de treinstations staan, zouden ook voor cafés moeten worden geplaatst. Dat oppert de Stichting Nederland Schoon, die vreest voor peuken voor de deur van horecagelegenheden als volgend jaar het rookverbod van kracht wordt.

Volgens de stichting zorgen de zuilen op de stations ervoor dat weinig peuken op de grond belanden. Bovendien is de ruimte rondom de zuil waar mensen staan te roken beperkt, zodat de sigarettenpeuken niet door het hele station slingeren. Omdat horecabezoekers bij een rookverbod op straat zullen gaan staan roken, pleit de stichting voor zuilen voor de deur.

Winkeliers, horecaondernemers en pomphouders zijn verplicht zelf het zwerfvuil op te ruimen dat binnen een straal van 25 meter rond hun zaak ligt, en in de toekomst mogelijk binnen een straal van 100 meter. De stichting denkt echter dat stoffer en blik geen soelaas bieden bij het bestrijden van de peuken voor de deur. "Peuken hebben de nare eigenschap tussen tegels te verdwijnen."

Begin

Na de zomervakantie praat de stichting met Koninklijk Horeca Nederland (KHN) en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten over het plan. Er moet worden gekeken of de zuil op gemeentegrond mag worden gezet en wie de paal schoonhoudt. De stichting benadrukt dat er best ruimte is voor een ander, beter plan. "Dit is echt nog het begin van het overleg."

KHN maakt het niet zoveel uit wat er voor de deur komt te staan. "Natuurlijk hebben we ondernemers verteld voorzieningen te treffen om de boel schoon te houden", zegt een woordvoerder. De meesten zal er alles aan gelegen zijn de entree en het aangezicht van hun bedrijf netjes te houden. Het is KHN om het even of dat met een rookzuil of met iets anders wordt gerealiseerd.