PARIJS - Ongeveer 10.000 hongerige vale gieren zaaien paniek in de Pyreneeën en het Baskenland. Zij vallen levende dieren aan en gedragen zich ook agressief tegen mensen.

Dat meldde de krant The Times maandag. Reden voor het gedrag van de gieren, die normaal alleen dode dieren eten, is een nieuwe Europese richtlijn.

Die verbiedt de oude Noord-Spaanse traditie dood vee in de akkers achter te laten. De boeren moeten dood vee nu verbranden of op een andere manier opruimen.

Een boer in Baskenland zag hoe een levende koe werd aangevallen door tientallen gieren: "Je kan je niet voorstellen hoe het is om te zien hoe een dier levend wordt opgegeten."

Bejaarden

Ook werd een groep bejaarde wandelaars dreigend benaderd in de Pyreneeën. Een Franse bejaarde was overleden aan een hersenbloeding. De overige leden van de groep raakten in "complete paniek" door het dreigende gedrag van de gieren, aldus een omwonende.

Vogeldeskundigen zeggen dat gieren geen levende dieren aanvallen en dat dit gedrag in duizenden jaar tijd niet is veranderd. Maar boeren hebben al tientallen gevallen van aangevallen en gedood vee gemeld. Een Franse herder in de Pyreneeën zegt dat dertig toeristen ooggetuigen waren toen een groep gieren begon aan de poot van een van zijn schapen.