HIROSHIMA - In Hiroshima is maandag herdacht dat de Japanse stad 62 jaar geleden werd verwoest door een Amerikaanse atoombom. Ongeveer 45.000 mensen die zich hadden verzameld voor de herdenkingsceremonie namen om 08.15 uur (plaatselijke tijd) 1 minuut stilte in acht. Dat was het tijdstip waarop in 1945 de bom ontplofte.

NUVIDEO##http://www1.nu.tv/home/video/show/3855 De Japanse president Shinzo Abe zei in een toespraak dat Japan nooit een atoomwapen zal bezitten en ook niet de stationering van dergelijke wapens op zijn grondgebied zal toestaan.

Burgemeester Tadatoshi Akiba wees nog eens op de verschrikkelijke gevolgen die de atoomaanval heeft gehad. "De overlevenden hebben de doden benijd", aldus de burgervader.

Verwoestend

De verwoestende klap door de bom, die door een Amerikaanse B29-bommenwerper werd afgeworpen, kostte direct aan 78.000 mensen het leven.

Door de vrijgekomen radioactieve straling liep het dodental binnen enkele maanden op tot ongeveer 140.000.

Einde

Met de atoombom op Hiroshima en drie dagen later die op Nagasaki kwam er een einde aan de Tweede Wereldoorlog. In Nagasaki kwamen direct 27.000 Japanners om.

Het dodental in deze stad liep uiteindelijk op tot zeker 70.000 eind 1945. Door bijvoorbeeld kanker als gevolg van de straling stierven uiteindelijk nog veel meer mensen in beide steden.

Staten

Aan de ceremonie in Hiroshima, die drie kwartier duurde, namen diplomaten uit 42 landen deel. Nooit eerder waren zo veel staten vertegenwoordigd bij de Hiroshima-herdenking, aldus het Japanse persbureau Kyodo.