CANBERRA - De Australische autoriteiten gaan met een elektronisch identificatiesysteem het alcoholgebruik in de stad Katherine in de deelstaat Northern Territory registreren.

De maatregel is vooral bedoeld om het alcoholmisbruik onder de aboriginals, de oorspronkelijke inwoners van Australië, aan te pakken.

De Australische nieuwszender ABC meldde maandag dat in Katherine in alle winkels waar alcohol wordt verkocht en in alle horecagelegenheden een elektronisch identificatiesysteem wordt geplaatst.

De elektronische apparatuur wordt gekoppeld aan de database van de regering, zodat de overheid de identiteit van een ieder die ook maar een blikje bier koopt, kan achterhalen.

Moorden

De gemiddelde Australiër drinkt 9 liter alcohol per jaar. In Katherine wordt elk jaar per persoon 21 liter alcohol gedronken. De autoriteiten stellen dat er een verband is tussen het alcoholmisbruik en het grote aantal moorden, verkrachtingen en andere vormen van geweld in Katherine.

Het bestuur van Katherine wil speciale rechtbanken in het leven roepen, die de bevoegdheid moeten krijgen om drankverboden op te leggen en mensen moeten kunnen dwingen zich te laten behandelen.