ROTTERDAM/APELDOORN - De gemeente Apeldoorn heeft zaterdag op het laatste moment een demonstratie van de extreemrechtse Nederlandse Volks-Unie (NVU) verboden. Omdat er een grote toeloop was van linkse tegendemonstranten, vond de politie de situatie niet langer verantwoord.

Agenten hielden uiteindelijk tien actievoerders aan. In Rotterdam ging een andere demonstratie van rechts-extremisten, een optocht van de Nieuwe Nationale Partij (NNP), wel door.

'Niet leuk'

De Apeldoornse loco-burgemeester M. van der Tas verbood de actie van de NVU nadat er honderden antifascisten naar Apeldoorn waren gekomen. "Er waren genoeg aanwijzingen om ervan uit te gaan dat het niet leuk zou worden", stelde zij.

Protestactie liep uit de hand

De politie moest er aan te pas komen, toen de protestactie van de tegendemonstranten, georganiseerd door de Antifascistische Aktie (AFA), uit de hand liep. Dat gebeurde toen zij in het winkelgebied een vermeende rechts-extremist zagen. Die man liep klappen op en er werd met stenen gegooid. De politie zette de mobiele eenheid in, maar die heeft geen charches uitgevoerd.

De NVU-demonstranten, volgens de politie zestig tot tachtig, brachten de middag door bij parkeerplaats De Somp langs de A50. Daar hinderden zij enige tijd het verkeer. Voorman C. Kusters is woedend over het intrekken van de vergunning en wil het besluit aanvechten.

Islamisering

Rustiger verliep een demonstratie van de NNP in Rotterdam-Zuid. De ongeveer vijftig deelnemers protesteerden onder het motto 'Stop islamisering, moskee nee' tegen wat zij de islamisering van Nederland noemen. De gemeente verbood de demonstratie van de NNP op advies van justitie niet, omdat de leus een politiek statement zou zijn en niet strafbaar.

De deelnemers van de demonstratie zijn tegen de bouw van een moskee nabij voetbalstadion de Kuip. Confrontaties met tegenstanders bleven uit. De NNP heeft twee raadsleden in de Rotterdamse deelgemeente Feijenoord. Daarmee is het de enige extreemrechtse organisatie die nog een vertegenwoordiging heeft in een gemeente.