DEN HAAG - De Nederlandse kust was zondag de place to be voor zonaanbidders. "Het lijkt er op dat heel Nederland was uitgelopen om naar het strand te gaan", aldus een woordvoerder van de Haagse strandwacht.

NUVIDEO##http://www1.nu.tv/home/video/show/3830 Zijn collega in Hoek van Holland sprak van de drukste dag van het seizoen. Op Zandvoort, in de omgeving van Scheveningen en Hoek van Holland lagen in totaal zeker 290.000 mensen handdoek aan handdoek.

File

Zonaanbidders uit heel Nederland stonden zondagochtend in de file als zij een kustplaats wilden bereiken. Rond 11 uur waren er alleen maar files richting de kust. Naar Scheveningen stond het verkeer rond dat tijdstip helemaal vast. Ook stroomden de wegen naar stranden in het Westland vol.

In Noord-Holland stond onder meer op de provinciale wegen richting Zandvoort zo'n 6 kilometer file. Ook zonaanbidders die op weg waren naar Castricum aan Zee moesten eerst een file van 6 kilometer doorstaan. Bovendien waren bij deze kustplaats alle parkeerplaatsen bij het strand al vol. Richting Vlissingen kwamen niet alleen Nederlanders vast te staan. Ook vanuit België kwamen veel mensen.

Vermiste kinderen

Op de stranden waren de strandwachten vooral bezig met het zoeken naar vermiste kinderen. "Ouders zeggen tegen hun kind 'we zitten bij die rode parasol', maar ja, als je langs de kustlijn gaat staan, staan er wel honderd rode parasols."

Ook was de strandwacht zondag druk met het 'redden' van weggewaaide luchtbedden en strandballen en mensen die moeilijk terug konden zwemmen naar de kust. "Ondanks waarschuwingen met de gele vlag (gevaarlijke zee) gingen veel mensen ver weg. De aflandige wind maakte het moeilijk weer terug te komen", aldus een woordvoerder.

Alcoholgebruik

In Scheveningen waren de strandwachten druk met mensen die onwel werden door de warmte, in sommige gevallen in combinatie met alcoholgebruik. Grote incidenten hebben zich niet voorgedaan.

De stranden liepen tegen een uur of negen langzaam leeg. "Veel mensen genieten nog van de mooie avond en eten hier wat, maar op het strand begint het leger te raken," zo zei een strandwacht in Zandvoort. In Scheveningen waren rond dat tijdstip nog een aantal feesten op het strand waardoor het nog iets drukker was.

Filesignaleringsborden

Op het strand van Hoek van Holland werkte de speciale filesignaleringsborden volgens een woordvoerder van de strandwacht goed. Mensen gingen daar verspreid naar huis waardoor lange files uitbleven. In Zandvoort was het rond 21.15 uur nog enorm druk met vertrekkende strandgasten. De rij auto's die Zandvoort uit wilde stond tussen de badplaats en Haarlem compleet vast. Volgens de politie Haaglanden deden zich in die regio geen noemenswaardige problemen voor voor het vertrekkende verkeer.

Nederland massaal naar strand