AMSTERDAM - Schaars geklede homo's en lesbiënnes, veel glitter en glamour, keiharde dansmuziek en een enthousiaste menigte langs de kant. De twaalfde editie van de Amsterdamse Gay Pride was wederom een feestje.

NUVIDEO##http://www1.nu.tv/home/video/show/3809 Maar behalve gezelligheid droeg de beroemde botenparade zaterdag ook een serieuze boodschap uit; namelijk dat geweld tegen homoseksuelen 'not done' is.

Intolerantie

Diverse boten spraken zich door middel van hun decoratie uit tegen intolerantie jegens homo's. Dit onderwerp leeft volgens Frank van Dalen, voorzitter van COC Nederland, sinds ongeveer een jaar dan ook enorm onder de gemeenschap. "Er is een hoop onrust en angst."

Op boten van de belangenorganisatie voor homoseksuelen droegen de opvarenden dan ook bordjes met teksten als 'straatverbod voor potenrammen' en '25 procent extra straf voor homogeweld'. SP-Kamerlid Krista van Velzen stond er ook bij, gehuld in een boevenpak.

Pink Police

Ook andere organisaties vroegen aandacht voor de positie van homoseksuelen. De een op een wat serieuzere manier dan de ander. De Pink Police, een heleboel mannen slechts gekleed in strakke roze boxershorts met daaraan handboeien en knuppels gehangen, had voor dit thema gekozen naar aanleiding van de recente incidenten waarbij homo's werden toegetakeld.

"We willen hiermee een statement maken: tot hier en niet verder. We doen dit met een knipoog, maar het zou best leuk zijn als de politie zulke uniformen zou dragen", zei initiatiefnemer Heiko Lunshof.

Kinky

Ook de geel-zwarte boot van Mr B, een leerwinkel in de hoofdstad, toonde zich tegen intolerantie. De in kinky leer gehulde opvarenden hadden op de zijkant van de hun schuit de tekst; 'so you're intolerant? Piss off'.

"We zijn wie we zijn en dat hebben mensen maar te pikken", zei de in hotpants met kniehoge lakleren laarzen uitgedoste Martijn.

Primeurs

Volgens de politie verliep het evenement op rolletjes. Door het mooie weer trok de botenparade ongeveer 375.000 bezoekers, aldus een woordvoerder. De organisatie zelf sprak van meer dan een half miljoen toeschouwers. Tijdens het evenement voeren dit jaar ruim zeventig boten mee. Dat zijn er meer dan ooit.

De organisatie had maar liefst vier primeurs; een boot met verstandelijk gehandicapten, een met jongeren onder de zestien jaar, de heteroboot en een afvaardiging van de gemeente Amsterdam. Volgens Van Dalen hadden de jongeren, die door burgemeester Job Cohen verplicht vergezeld waren van een aantal ouders, het erg naar hun zin.

Patijn

Op de twee Amsterdam-boten, waaronder een gedoopt was met de naam Schelto Patijn als eerbetoon aan de overleden oud-burgemeester, zongen de ambtenaren luidkeels mee met het nummer 'Aan de Amsterdamse grachten'.

Intussen voerden ze een ingestudeerd dansje uit. Ook wethouders Carolien Gehrels (Cultuur) en Tjeerd Herrema (Verkeer en Vervoer) waren van de partij.

Verdonk

Onder de opvarenden bevonden zich wederom bekende Nederlanders, zoals Gordon, Viola Holt, Rita Verdonk (in de jury voor de mooiste boot) en Boris van der Ham. De radio-dj's Coen en Sander van BNN hadden een eigen boot vol met lesbiënnes.

De grachtenparade begon om 14.00 uur op het Westerdok en eindigde rond 18.00 uur in de buurt van Nemo. Rond 17.00 demonstreerden homoseksuelen op de Zeedijk, omdat vanwege het voetbaltoernooi Amsterdam Tournament een aantal straatfeesten niet konden doorgaan. De Gay Pride wordt zondagavond officieel afgesloten bij de Stopera aan de Amstel.