AMSTERDAM - De demonstraties van de Nederlandse Volksunie (NVU) en de Anti-Fascistische Actie (AFA) die vanmiddag gelijktijdig in Den Haag plaatsvonden, zijn rustig verlopen.

Beide partijen hebben zich 'keurig aan de gescheiden routes gehouden en er hebben zich geen ongeregeldheden voorgedaan', meldt de politie.

Imperialisme

De extreemrechtse NVU voerde 'uit solidariteit met Iran actie tegen het Amerikaans imperialisme', zo stelt de unie op haar website. De AFA-demonstratie was een reactie op de samenkomst van de NVU.

De extreemlinkse organisatie wilde de actie van de Volksunie niet geruisloos laten passeren en riep dan ook op 'tot een breed en krachtig protest tegen fascisme en ter nagedachtenis van alle slachtoffers'.

Toestemming

Beide organisaties hebben vooraf toestemming gekregen van de gemeente om te demonstreren, maar moesten zich wel houden aan een bepaalde route zodat zij elkaar niet zouden treffen. Agenten begeleidden beide groepen.

Symbolen

De gemeente Den Haag wilde de demonstratie van de NVU alleen toestaan als deelnemers bepaalde symbolen niet zouden dragen, waaronder het Keltisch kruis. Dit heeft de NVU met succes aangevochten. De bestuursrechter in Den Haag oordeelde vrijdag dat het Keltisch kruis op vlaggen mag staan, onder voorwaarde dat er verder geen tekst of opschrift bij staat.

Het is nog niet duidelijk hoeveel demonstranten vandaag op de been waren. Bij eerdere optochten ging het om maximaal enkele tientallen deelnemers. Beide organisaties waren zaterdagmiddag niet bereikbaar voor commentaar.