GAZA - Israëlische militairen hebben zaterdagochtend in de stad Gaza een van de leiders van de militaire vleugel van de radicale Palestijnse organisatie Hamas gedood. Een Apache-gevechtshelikopter vuurde volgens ooggetuigen twee raketten af op de wagen waarin Ibrahim al-Maqadma (50) zat.

Drie andere leden van Hamas die hem vergezelden, kwamen ook om. Zes voorbijgangers zouden gewond zijn geraakt.

Haifa

De militaire vleugel van Hamas heeft de verantwoordelijkheid opgeëist voor de aanslag in een bus in de Noord-Israëlische stad Haifa eerder deze week. Daarbij verloren vijftien mensen het leven. Hamas heeft eveneens de verantwoordelijkheid opgeëist voor twee acties vrijdagavond in de buurt van Hebron op de Westelijke Jordaanoever. Vier Palestijnen drongen toen twee Israëlische nederzettingen binnen. Zij doodden twee kolonisten, een echtpaar, voordat Israëlische militairen hen doodden.

Al-Maqadwa, een arts, was de rechterhand van de oprichter van de militaire vleugel van Hamas, Sjeik Salah Shehada. Deze verloor in juli vorig jaar bij een operatie van het Israëlische leger het leven.

Wraak

Een leider van Hamas zwoer wraak voor de dood van Al-Maqadma. "Alle Israëlische politici zullen mikpunt van Hamas zijn", zei Abdel-Azziz al-Rantissi.