BORDEAUX - Het Hof van Assisen in Bordeaux heeft Kamel Ben Salah in de nacht van vrijdag op zaterdag in hoger beroep tot levenslang veroordeeld voor de moord op de Nederlandse echtparen Van Hulst en Nieuwenhuis in mei 1999.

Eerder had een rechtbank in Auch hem tot dezelfde straf veroordeeld. Het hof in Bordeaux bepaalde zaterdag kort na middernacht dat Ben Salah ten minste 22 jaar achter de tralies moet blijven zonder kans op gratie en amnestie. Ben Salah werd op alle elf punten van de aanklacht schuldig bevonden door ten minste tien van de vijftien juryleden. De jury had meer dan vijf uur nodig om tot een uitspraak te komen.


Kamel Ben Salah, hier op een archieffoto, is tot levenslang veroordeeld wegens viervoudige moord, diefstal, oplichting en poging tot oplichting

Het vonnis viel harder uit dan in Auch vorig jaar april. Toen werd in tegenstelling tot Bordeaux moord met voorbedachte rade op Artie van Hulst niet bewezen geacht. Ben Salah is naast de viervoudige moord ook schuldig bevonden aan diefstal, oplichting en poging tot oplichting.

Circa honderd mensen, onder wie de kinderen van de echtparen Van Hulst en Nieuwenhuis, hoorden in de nacht van vrijdag op zaterdag het vonnis in de rechtszaal in Bordeaux aan.

'Nu is het echt afgelopen'

"Dit kon niet beter", zei een ontroerde Marco van Hulst na afloop. "Nu is het echt afgelopen. We krijgen onze ouders niet meer terug, maar we kunnen nu opnieuw aan ons eigen leven beginnen", reageerde Wendela Nieuwenhuis. "Een ontzettende opluchting, maar ik denk dat we nu eerst gaan slapen" voegde Taco Nieuwenhuis daar aan toe.

Mr. Edouard Martial kondigde aan maandagochtend meteen in cassatie te gaan tegen het vonnis tegen Ben Salah. De raadsman blijft geloven in de onschuld van zijn cliënt.

De moorden in Monfort werden op pinksterzaterdag 1999 ontdekt, toen twee Nederlanders aanklopten bij de boerderij van de twee families in het plaatsje. Ben Salah deed kluswerk voor de Nederlandse echtparen.