DEN HAAG - Volgens de ANWB gaat zaterdag 4 augustus 2007 de boeken in als de drukste zaterdag in 15 jaar op de Franse wegen. Rond 13.00 uur stond in totaal 850 kilometer file in Frankrijk.

Vooral vakantiegangers op de wegen in het zuiden van Frankrijk ondervonden veel vertraging. De drukste routes zijn de wegen door de Rhônevallei, de A7 en de A9 Lyon-Orange-Spaanse grens.

In totaal stond op die wegen zaterdagmiddag 200 kilometer stilstaand verkeer. Op de A10 Parijs-Bordeaux-Spaanse grens stond bij elkaar ruim 100 kilometer file.

Oostenrijk

Ondanks een afname van de drukte in de loop van zaterdagmiddag stonden in Frankrijk nog steeds files van honderden kilometers. Ook op de Oostenrijkse wegen werd het aan het einde van de middag wat rustiger. Veel vakantievierders moesten urenlang wachten voor de Tauertunnel op de A10 Salzburg-Villach.

Volgens de ANWB was ook in Zwitserland erg veel verkeer op de weg. Voertuigen stonden urenlang vast op de A2 Chiasso-Luzern bij de St. Gotthardtunnel. Duitsland kende geen grote problemen. De vakantiedrukte verplaatst zich daar steeds meer naar andere dagen met name de vrijdag.

Het eerste weekeinde van augustus is traditioneel erg druk. Vorig jaar stond op de eerste zaterdag in augustus op het hoogtepunt 658 kilometer file.