LONDEN - De Europese Unie gaat de export van Brits vee en vlees verbieden na de uitbraak van mond- en klauwzeer op een boerderij in Engeland. Dat heeft coördinerend minister van Beleidszaken, Ed Miliband zaterdag gezegd.

De Europese Commissie bevestigde dat er maandag een noodmaatregel wordt afgekondigd.

De maatregel betekent dat Britse boeren hun vee en vlees niet langer mogen uitvoeren naar andere EU-landen. De maatregel is een automatisch gevolg van de uitbraak van de zeer besmettelijke dierenziekte, aldus Miliband.

Momenteel vindt er al geen export plaats. Alle uitvoervergunningen waren in afwachting van een formeel besluit van Londen en Brussel al opgeschort.

Crisisberaad

De Britse premier Gordon Brown, die zaterdag eerder moest terugkomen van vakantie wegens de MKZ-uitbraak, verzekerde dat de autoriteiten alles doen om de situatie zo snel mogelijk onder controle te brengen. Brown leidde zaterdag een crisisberaad over de eerste uitbraak van MKZ in zijn land in zes jaar.

Nederland

De invoer van Brits rundvlees in Nederland is overigens beperkt. Volgens het Productschap Vee en Vlees was de invoer van Brits rund- en kalfsvlees in 2005 gedaald tot 1,8 miljoen kilo op een totale import van 255 miljoen kilo. De waarde hiervan was dat jaar gezakt tot 11,4 miljoen euro op een totale import van 678 miljoen euro.

Japan maakte zaterdag bekend geen Brits varkensvlees meer te zullen importeren. Het gaat om kleine hoeveelheden, maar Tokio zegt het zekere voor het onzekere te willen nemen.