NEW DELHI - Het dodental van de massale overstromingen in Zuid-Azië is dit moessonseizoen al opgelopen tot 1400.

Bijna 25 miljoen mensen in het noorden van India, Bangladesh en Nepal zijn uit hun huizen verdreven door het water.

Slachtoffers

Alleen al in India bereikte het aantal slachtoffers vrijdagavond de 1100, maakte het kinderfonds van de Verenigde Naties, Unicef, bekend.

Reddingswerkers vrezen dat het dodental nog flink kan stijgen. Vele getroffen dorpen zijn alleen vanuit de lucht te bereiken.

Moesson

De moesson, die duurt van juni tot september, zorgt jaarlijks voor overstromingen in Zuid-Azië. De overlast in dit seizoen geldt echter als een van de ergste sinds mensenheugenis.

Talloze mensen overnachten op de daken van hun huizen, in bomen of zijn naar hoger gelegen gebieden getrokken.

Verbetering

Hoewel de situatie in het Himalayaland Nepal na weken regen inmiddels verbetert, staat bijna de helft van het laaggelegen Bangladesh in meer of mindere mate onder water.

In de Indiase deelstaat Bihar zijn alleen al tien miljoen mensen getroffen door de overstromingen. In enkele getroffen delen in India blijft het naar verwachting ook dit weekeinde nog zwaar regenen.

Hulpverlening

De hulpverlening komt inmiddels op gang, maar verloopt moeizaam. Sommige overstroomde delen zijn ook niet per boot te bereiken.

De organisatie Save the Children is een financiële actie begonnen en waarschuwt voor gebrek aan schoon drinkwater, voedsel en medicijnen.