DEN HAAG - De overheid heeft geadviseerd met onmiddellijke ingang niet meer in de Maas te zwemmen, vissen of gevangen vis uit de rivier te consumeren.

De rivier is vervuild met het giftige chloorpyrifos. Dat maakte een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken in de nacht van vrijdag op zaterdag bekend.

De woordvoerder benadrukte dat het advies uit voorzorg is gegeven.

Vervuild

Uit metingen van het Rijksinstituut voor Integraal Zoetwaterbeheer en Afvalwaterbehandeling (RIZA) in Lelystad vrijdag bleek dat de rivier is vervuild met chloorpyrifos, een insectenbestrijdingsmiddel voor gewassen dat zeer giftig is voor vissen.

Bij het bekend worden van nieuwe meetgegevens vrijdagavond liet het RIZA weten dat de vervuiling is toegenomen, maar waarschijnlijk wel een piek bereikt heeft.

Cypermethin

Naast chloorpyrifos is er nog giftige cypermethrin in de Maas geloosd, ook een onkruidbestrijder. Het RIZA verwacht zaterdag rond de middag met nieuwe meetresultaten te kunnen komen.

De vervuiling is afkomstig van het chemisch bedrijf Chimac-Agriphar uit het Belgische Ougrée, bevestigde het bedrijf vrijdagmiddag.

Storing

Het bedrijf kampte dinsdag met een storing in het eigen zuiveringsstation.

De fabriek sloot de verbinding met de Maas, maar uit analyses woensdag bleek er toch 80 kilo insecticiden in de Maas was beland. Het bedrijf waarschuwde daarop donderdag de Waalse milieupolitie.

Gevaar

Volgens het bedrijf gaat het om een insecticide die snel oplost. Het product, die wel al tot vissterfte heeft geleid, houdt volgens Chimac-Agriphar geen enkel gevaar in voor mensen.

Uit voorzorg verbiedt Wallonië de visvangst tussen Seraing en Nederland.

Vissterfte

Net als in het Belgische deel van de Maas zijn vrijdag ook bij Eijsden (Limburg) dode vissen in de rivier gevonden.

De woordvoerder van het RIZA gaat ervan uit dat de vissterfte bij Eijsden door het chloorpyrifos is veroorzaakt.

Maaswater

Waterleidingmaatschappij Limburg WML is vrijdagmiddag om 16.30 uur gealarmeerd en uit voorzorg onmiddellijk gestopt met de winning van Maaswater in Roosteren en Heel, zei een woordvoerder van WML.

Het stoppen van de waterwinning uit de Maas duurt voorlopig tot maandag, dan worden nieuwe meetgegevens bekeken. WML zegt tot die dag over voldoende reservedrinkwater te beschikken.