DEN HAAG - Het is zaterdag al vroeg druk op de Europese wegen naar het zuiden. Veel vakantiegangers stonden vroeg in de ochtend al in de file, aldus de ANWB.

Vooral op de wegen richting het zuiden van Frankrijk en in Oostenrijk ondervinden vakantiegangers veel vertraging. Rond 08.30 uur stond er in heel Frankrijk ruim 300 kilometer file.

Drukste routes

De drukste routes zijn de wegen door de Rhônevallei, de A6/A7 Parijs-Lyon-Orange en de route via de westkant van Frankrijk, de A10 Parijs-Bordeaux-Spaanse grens.

Op beide trajecten rijdt het verkeer langzaam in 70 kilometer file.

Oostenrijk

In Oostenrijk stond vakantieverkeer vanaf middernacht vast in de file voor de Tauerntunnel op de A10 Salzburg-Villach. Zaterdagochtend om 08.00 uur was die file gegroeid tot ruim 20 kilometer.

De wachttijd op de A10 kan oplopen tot vijf uur.

Waarschuwing

De ANWB waarschuwde donderdag al voor een tweede 'zwarte zaterdag'. De toeristenbond adviseerde vakantiegangers om pas zondag door Frankrijk te reizen.

Op de 'zwarte zaterdag' van afgelopen weekeinde stond in dit land op het hoogtepunt van de drukte in totaal 550 kilometer file.

Volgens de ANWB is dit weekeinde een van de drukste weekeinden van het jaar. Vorig jaar was het op de eerste zaterdag van augustus ook druk op de Franse wegen met 658 kilometer aan files.