DEN HAAG - Alle veehouders in Nederland moeten hun dieren controleren op verdachte symptomen van mond- en klauwzeer.

Dat advies heeft LTO Nederland, de belangenorganisatie van boeren, zaterdag gegeven naar aanleiding van de MKZ-uitbraak op een rundveebedrijf in Guildford in Engeland.

Schade

De laatste uitbraak van MKZ in Europa was in 2001. De ziekte richtte toen grote schade aan.

Het ministerie van Landbouw heeft de Voedsel- en Warenautoriteit vrijdag meteen opdracht gegeven om alle bedrijven te controleren waar de afgelopen tijd levende herkauwers vanuit Engeland zijn geïmporteerd.

Maatregelen

LTO Nederland wijst er ook op dat het van groot belang is dat er snel maatregelen worden genomen om verspreiding van de gevreesde dierziekte tegen te gaan.

"één van de belangrijkste conclusies van de uitbraak van MKZ in 2001 was dat reactiesnelheid doorslaggevend is bij de bestrijding van MKZ", aldus beleidsmedewerker diergezondheid Klaas Johan Osinga van LTO Nederland.

Hoop

Ondertussen hopen boeren en overheid dat de uitbraak in Guildford een geïsoleerd geval is.

In de buurt van Guildford ligt het dierziektenlaboratorium Pirbright en een onderzoeksfaciliteit van het farmaceutisch bedrijf Merial, waar onderzoek plaatsvindt met MKZ-virus.

"Niet uitgesloten kan worden dat er virus is ontsnapt uit één van de laboratoria", aldus Osinga.

Advies

Houders van rundvee, varkens, schapen, geiten en herten krijgen van LTO Nederland het advies om bij een MKZ-verdenking direct contact op te nemen met een dierenarts of om te bellen met het meldnummer dierziekten (045-5354232).