HILVERSUM - "Het is een zwarte week: mijn aandelen Ahold naar de filistijnen en Hind uit Idols." Zo maar een opmerking uit een huiskamer als de Goudse Hind haar tranen laat gaan. Idols maakt meer los dan menig televisiekijker zou willen, omdat het niet authentiek zou zijn. Ondertussen zwijmelen iedere zaterdag circa ,5 miljoen kijkers voor de buis.

Na zaterdagavond zal het weer enige tijd gedaan zijn met de opwinding over een televisieprogramma als Idols. De laatste keer dat Nederland massaal voor de buis zat voor een dergelijke programma was Big Brother. Het is iedere keer weer een nieuwe aflevering in de 'emo-teevee'. Mensen willen zich laten meeslepen, hoe dan ook. Dat doen ze nu met 'sterren in de dop' als Jim (15) en Jamai (16).

Staatssecretaris bij finale

Zij staan zaterdag centraal in de slotaflevering, de finale van Idols. Het programma mag dan nog maar kort bestaan, cultuur- en mediastaatssecretaris C. van Leeuwen (LPF) haalt zijn neus er niet voor op. Integendeel, hij laat die zaterdagavond zien door de uitslag van de stemmen die via de telefoon en per sms binnenkomen aan het presentatieduo door te geven.

'Hoog bezoek' komt er ook uit Engeland. De winnaar van de Idols-serie daar, Will Young, verzorgt er ook een optreden. De twee Nederlandse finalisten zingen ieder drie nummers. Beiden zingen ze 'Your Song' van Elton John. Daarnaast brengen ze een eigen gekozen nummer ten gehore. Jim kiest voor 'Under The Bridge' van de Red Hot Chili Peppers en Jamai 'Sorry Seems To Be The Hardest Word' van Elton John.

CD-contract

Tenslotte brengen ze allebei hun beoogde single, die voor de winnaar op 18 maart uitkomt, ten gehore Jim: 'Tell Her' en Jamai: 'Step Right Up'. De winnaar gaat naar huis met een cd-contract op zak, een manager en natuurlijk de titel: Idol 2003.

In de gemeenten waar jongens vandaan komen, is inmiddels alles in gereedheid gebracht om de eindstrijd in gezamenlijkheid te volgen. Verscheidene café's laten schermen naar naar beneden zakken om de verrichtingen van Jim en Jamai te volgen. En hoe de eindstrijd zaterdagavond ook verloopt, Jamai krijgt sowieso een officieel ontvangst op het stadhuis in zijn woonplaats Schoonhoven.

"Maar dat zal zeker niet op korte termijn gebeuren. Wij zijn daarover in overleg met de producer van Jamai. Of de jonge Schoonhovenaar daar zelf nog iets over te vertellen heeft? Jazeker, hij stelt dit ontvangst zeer op prijs. Maar zijn agenda zit de komende tijd overvol. Nee, ik ben niet bang dat het hier dan net zo'n chaos wordt als in Amsterdam afgelopen week", zegt een trotse burgemeester Wassenberg.

Jim krijgt zondag, mocht hij winnen, geen officieel ontvangst of huldiging in zijn woonplaats. De gemeente Bergen, waar Egmond-Binnen toe behoort, wil volgens een woordvoerder Jim te zijner tijd wel ontvangen op het gemeentehuis, maar wanneer en hoe is nog onduidelijk. Een huldiging in de muziektent in het dorp gaat zondag niet door uit angst voor een te grote menigte. De Stichting Muziektent Egmond-Binnen wil voorkomen dat kinderen die vooraan bij de dranghekken staan "flauwvallen of nog erger," zegt voorzitter Apeldoorn.

Het moet niet gekker worden; voor wereldsterren als Mick Jagger en Tina Turner bestaan dergelijke angsten niet eens meer.