DEN HAAG - Wat betreft het CDA, PvdA en SP is de kou uit de lucht voor minister Bert Koenders (Ontwikkelingssamenwerking).

De twee coalitiepartijen zijn blij met de nadere uitleg die de bewindsman vrijdag gaf over de onjuiste aanbesteding van het evenement op Schokland, eind juni.

Ruiterlijk

Daarin erkent Koenders volgens de fracties ruiterlijk dat hij fout is geweest en toont hij aan dat er geen sprake is geweest van vriendjespolitiek.

Voor de SP is vooral dat laatste het belangrijkste. De VVD vindt dat Koenders heeft geblunderd en dat hij terecht door het stof is gegaan.

Verantwoordelijkheid

De PvdA-minister meldde vrijdag dat hij ten onrechte zelf heeft goedgekeurd dat de aanbestedingsregels zijn overtreden.

Hij deed dat op advies van zijn ambtenaren, die zeiden dat hij het kon en moest doen. Dat stelde de bewindsman vrijdag in antwoord op aanvullende vragen van de Tweede Kamer.

Koenders neemt de verantwoordelijkheid voor het genomen besluit.

Onjusit

Eerder meldde de minister al het "onjuist" te vinden dat de regels waren overtreden toen het bedrijf BKB de opdracht kreeg voor het organiseren van Het Akkoord van Schokland, een evenement over ontwikkelingssamenwerking.

Inmiddels zijn op het departement maatregelen genomen die herhaling moeten voorkomen.

Overtreden

De Kamerleden Mariëtte Hamer (PvdA) en Raymond Knops (CDA) vinden dat een goede zaak, omdat deze kwestie aantoonde dat overheden vaker de regels voor aanbesteding van werk overtreden.

Volgens hen moet gekeken worden hoe dit verder moet worden aangepakt. Ook Ewout Irrgang (SP) vindt dat hier iets aan moet gebeuren.

Verbazingwekkend

Uit het feitenrelaas dat de Kamer van Koenders eiste, blijkt dat hij de opdracht aan BKB goedkeurde op 29 mei op advies van de ambtelijke leiding.

Hij wist toen ook dat juristen waarschuwden dat dit in strijd was met de Europese aanbestedingsregels.

Irrgang noemt het verbazingwekkend dat Koenders willens en wetens de wet heeft overtreden.

Triest

De VVD vindt het triest dat de pr-machine van Koenders kennelijk de doorslag geeft om dit toch door te zetten.

"Het lijkt op een patroon dat de pr-machine van het kabinet belangrijk en zwaarwegend is", zei een woordvoerder van de VVD.

De liberalen wachten nog antwoorden af van de premier over andere evenementen die het kabinet en ministers onlangs organiseerden.