DEN HAAG - De 26-jarige Johan S. is in hoger beroep gegaan tegen de uitspraak van de rechtbank die de man uit Sassenheim twee weken geleden veroordeelde tot tien jaar celstraf.

De rechtbank in Den Haag achtte hem schuldig aan een reeks verkrachtingen en een aanranding. Voordat S. zich aan zijn slachtoffers vergreep, bedwelmde hij hen meestal met valium.

Onschuldig

J.S. heeft altijd verklaard onschuldig te zijn. "Mijn cliënt is in hoger beroep gegaan, omdat hij vindt dat hij onschuldig veroordeeld is", aldus zijn advocaat Jeroen Soeteman vrijdag.

In reactie op het hoger beroep van S. is het Openbaar Ministerie (OM) in zogeheten volgappèl gegaan. "In principe kunnen we ons vinden in de strafmaat. Maar om technische redenen hebben we besloten ook naar het hof te stappen", aldus een woordvoerder van het OM.

Uitzonderlijk

De zedenmisdrijven vonden plaats in het voorjaar van 2006. Justitie verspreidde in april dat jaar een opsporingsbericht waarin zij de man met naam en toenaam noemde en ook zijn gezicht toonde.

Een dergelijke manier van opsporen is in Nederland uitzonderlijk, vandaar dat de zaak groot in het nieuws kwam.

Opsporingsbevel

Omdat het vermoeden bestond dat S. naar het buitenland was gevlucht, volgde een internationaal opsporingsbevel. Twee maanden later werd hij in Brazilië opgepakt. Dat land leverde hem daarna uit aan Nederland.

Buiten de vijf misdrijven waarvoor S. aangeklaagd werd, heeft het OM nog een uitleveringsverzoek voor drie andere aangiften in Brazilië lopen. Zodra Brazilië toestemt, kan justitie de Sassenheimer voor deze resterende zaken vervolgen.