MELBOURNE - Het schilderij 'Hoofd van een man', dat in de National Gallery of Victoria in Melbourne hangt, blijkt niet van Vincent van Gogh te zijn. Dat heeft het museum in de Australische stad vrijdag bekendgemaakt.


Het werk is van een nog onbekende tijdgenoot

De toeschrijving aan Van Gogh kwam vorig jaar op losse schroeven te staan, toen het doek in bruikleen in de Schotse stad Edinburgh hing.

Britse deskundigen stelden toen openlijk vraagtekens bij de toeschrijving aan Van Gogh (1853-1890). Zij wezen erop dat het het enige horizontale portret van de meester zou zijn en dat hij in geen van zijn brieven over het schilderij spreekt.

Tijdgenoot

Een team deskundigen van het Van Gogh Museum in Amsterdam heeft het schilderij onderzocht en is tot de conclusie gekomen dat het een werkstuk van een nog onbekende tijdgenoot van Van Gogh is.

De vader van mediamagnaat Rupert Murdoch haalde het schilderij in 1939 naar Australië. Een jaar later kocht het museum in Melbourne het voor ruim 3000 euro (huidige waarde).

Deskundigen

De directeur van de Gallery, Gerard Vaughan, die de juistheid van de toeschrijving aan Van Gogh steeds heeft verdedigd, onderstreepte dat het museum te goeder trouw is geweest. Vooraanstaande deskundigen hebben het schilderij als een werk van de Nederlandse schilder erkend.

Vervalsing

Hij legde er de nadruk op dat het geen vervalsing betreft. "Er is geen enkel bewijs dat iemand dit schilderij op een latere datum heeft gemaakt om het voor een werk van Van Gogh te laten doorgaan", zei Vaughan.

Het schilderij zal in de Gallery blijven hangen, maar het zal niet meer aan Van Gogh worden toegeschreven.