CARACAS - De omstreden tv-zender Radio Caracas de Television (RCTV) in Venezuela, waarvan in mei het contract niet werd verlengd, mag toch nog een tijd via de kabel uitzenden. Dat heeft het gerechtshof bepaald.

De sluiting van RCTV leidde enkele dagen tot hevige rellen in de Venezolaanse hoofdstad Caracas. De rechtse oppositie laakte het besluit als inperking van de vrijheid van meningsuiting.

RCTV mocht niet langer uitzenden omdat zij niet aan de kijk- en luisterwet voldeed. De zender zond naast soaps en quizzen ook programma's uit waarin kritiek werd geleverd op de linkse president Hugo Chávez.

Naam

Een kleine maand na de sluiting veranderde de zender haar naam in RCTV-Internationaal en hoopte zo regelgeving te ontlopen.

Maar omdat RCTV voornamelijk programma's uitzond die in het land waren gemaakt en voor een Venezolaans publiek waren bedoeld, stelde de regering de omroep een ultimatum om zich alsnog te registreren als nationale zender. De deadline was in de nacht van woensdag op donderdag.

Uitstel

Hoewel de commerciële zender geen aanstalte maakte om zich alsnog in te schrijven, bepaalde het gerechtshof een paar uur voor de sluiting dat RCTV tot nader order uitstel van inschrijving krijgt.

Het televisiekanaal heeft nu twee opties. De zender kan programma's van de buis halen die te veel seks, geweld of beledigingen zouden bevatten. Of RCTV komt met programma's die duidelijk voor een internationaal publiek zijn bestemd.