DEN HAAG - De Nederlandse militairen van het provinciaal reconstructie team (PRT) en de mensen van gouverneur Munib van Uruzgan zijn momenteel druk bezig met de voorbereidingen voor een grote conferentie.

Zondag komen vertegenwoordigers van de ministeries uit Kabul met ongeveer honderd mensen naar Tarin Kowt om daar gedurende vijf dagen te praten met lokale Afghanen over de ontwikkelingsplannen voor Uruzgan.

Dat heeft het ministerie van Defensie donderdag bekendgemaakt. Ook de Amerikaanse ontwikkelingsorganisatie USAID is bij de voorbereidingen betrokken. Afgelopen week hebben de ISAF-militairen in de Afghaanse provincie weer diverse zogenoemde shura's (vergaderingen) gehouden met lokale stamdoudsten.

Stamoudsten

Een van die vergaderingen was opvallend, omdat daarbij stamoudsten voor het eerst met ISAF om tafel zaten en afspraken met ISAF samen te gaan werken.

Defensie vermoedt dat zij zich vrij voelden om dit te doen, omdat Talibanleider Qari Faiz Mohammed dood is. Mohammed werkte volgens internationale media nauw samen met Mullah Omar en was een belangrijke financier voor de Taliban.

Hij sneuvelde op 23 juli bij een op hem gerichte aanval van Afghaanse veiligheidstroepen en ISAF in de provincie Helmand. Er vorige week zwaar gevochten in de vallei van de rivier Helmand.

Daarbij zijn ook Nederlandse F-16's drie keer ingezet. Vermoedelijk zijn daarbij slachtoffers aan de kant van de Taliban gevallen.

Onder vuur

De Nederlanders en Afghaanse veiligheidstroepen lagen de afgelopen week zelf ook weer een paar keer onder vuur. Dit gebeurde bij het plaatsje Kala Kala, de omgeving van Nyazi en in de buurt bij de vooruitgeschoven post Poentjak.

In een geval zijn Apachegevechtshelikopters ingezet om de Afghaanse politie te ontzetten. Bij dat gevecht zijn mogelijk slachtoffers aan de kant van de tegenstanders gevallen.