KABUL/SEOUL - In het Afghaanse gijzeldrama rond 21 Zuid-Koreanen is sprake van de eerste rechtstreekse onderhandelingen tussen Zuid-Korea en de radicaalislamitische Taliban. Een woordvoerder van de Afghaanse regering had het overleg tussen een Zuid-Koreaanse delegatie en de ontvoerders aangekondigd.

De Zuid-Koreaanse ambassadeur en andere diplomaten arriveerden donderdag in de loop van de dag in de provincie Ghazni waar de christelijke zendingswerkers ruim twee weken geleden waren ontvoerd.

De Taliban willen de Zuid-Koreanen alleen vrijlaten als de Afghaanse regering een groep gedetineerde leden van de opstandige groep laat gaan.

De regering in de Afghaanse hoofdstad Kabul is echter gekant tegen een gevangenenruil, omdat de extremisten dan zouden worden 'beloond' en aangemoedigd nog meer personen te ontvoeren.

Geweld

Zuid-Korea en de Verenigde Staten zijn het er over eens dat geweld geen optie is om de Zuid-Koreanen vrij te krijgen.

Dat bleek na overleg over de kwestie tussen de Zuid-Koreaane minister van Buitenlandse Zaken Song Min-Soon en de Amerikaanse onderminister John Negroponte in de Filipijnse hoofdstad Manilla.

Ingrijpen

De Taliban hadden eerder gezegd alle gijzelaars te doden als tot een gewapend ingrijpen zou worden besloten om de gijzelaars te bevrijden.

Berichten dat de regering van Afghanistan een militaire bevrijdingsoperatie zou zijn begonnen, werden later met klem tegengesproken door de autoriteiten.

Eisen

De Taliban executeerden al twee gijzelaars om hun eisen kracht bij te zetten.

Volgens de extremistische moslims zijn enkele van de 21 overgebleven gijzelaars ernstig ziek. Onder de gijzelaars zijn achttien vrouwen.