AMSTERDAM - De herkomst van het bolletje heroïne in de mond van een baby op de crèche Denyo in de hoofdstad blijft onduidelijk. De politie heeft haar onderzoek afgerond en niet kunnen vaststellen hoe de 0,24 gram harddrugs op het kinderdagverblijf aan de Insulindeweg in Amsterdam terecht is gekomen. Uit onderzoek van de Inspectie Kinderopvang is wel vast komen te staan dat Denyo niet voldoet aan alle eisen die gelden voor de kinderopvang.

Het stadsdeel Zeeburg zal de eigenaresse van de crèche, die half februari na het incident werd gesloten, streng adviseren pas weer open te gaan als aan alle voorwaarden is voldaan. Het gaat hiermee onder meer om: aanwezigheid van voldoende gediplomeerd personeel, het vrijmaken van vluchtwegen en het verhelpen van technische gebreken. Ook is vast komen te staan dat de buitenruimte van het kinderdagverblijf niet veilig en schoon is.

Het stadsdeel kan Denyo niet verbieden weer open te gaan, omdat eerder een vergunning werd verleend. Een ingediende aanvraag voor uitbreiding van de crèche moet volgens de inspectie negatief worden beoordeeld. Een nieuwe aanvraag kan pas in behandeling worden genomen als wordt voldaan aan alle eisen, zoals die zijn opgesteld in de Verordening Kinderopvang.

Volgens een woordvoerder van Denyo heeft de eigenaresse het voornemenmaandag weer open te gaan. "Er zal in het weekeinde worden doorgewerkt om de technische gebreken te verhelpen." Volgens de woordvoerder is het niet voor handen hebben van voldoende gediplomeerd personeel een Amsterdams probleem. "Dit probleem speelt overal. Wij lossen dit op door minder kinderen toe te laten per groep", aldus de zegsman.