SOFIA/PARIJS - De Bulgaarse regering heeft donderdag besloten de schulden van Libië kwijt te schelden na de vrijlating van vijf Bulgaarse verpleegsters en een Palestijns-Bulgaarse arts.

De totale schuld van het Noord-Afrikaanse land, die dateert uit het Sovjettijdperk, bedraagt ruim 55 miljoen dollar.

Libië liet vorige maand de vijf verpleegsters en de arts vrij. Die hadden acht jaar in de gevangenis gezeten. Zij kwamen vrij nadat de Europese Unie had toegezegd medische hulp te verstrekken en de banden tussen de EU en Tripoli aan te halen.

Hiv

Libië arresteerde de medische werkers in 1999 op verdenking van het opzettelijk besmetten van meer dan 400 kinderen met hiv, het virus dat aids kan veroorzaken. De ter dood veroordeelde verpleegsters en arts hebben altijd gezegd onschuldig te zijn en verklaarden te zijn gemarteld tot een bekentenis.

Frankrijk

In Frankrijk is ondertussen een politiek debat ontstaan over berichten over Franse wapenleveranties aan Libië. De voorzitter van de oppositionele Socialistische Partij (PS), François Hollande, eiste donderdag opheldering over wat Libië nou precies heeft gekregen in ruil voor de vrijlating van de Bulgaarse verpleegsters.

Hij herinnerde eraan dat Libië in het verleden als 'schurkenstaat' werd beschouwd wegens steun aan terrorisme. De EU hanteerde tot 2004 een wapenembargo tegen Libië.

Kadaffi

De zoon van de Libische leider Kadaffi heeft de Franse krant Le Monde verteld dat Libië van Frankrijk antitankwapens ter waarde van 100 miljoen euro gaat kopen en dat het ook op andere terreinen tot militaire samenwerking komt. Volgens de zoon heeft de militaire deal een "belangrijke rol" gespeeld bij de vrijlating van de Bulgaarse verpleegsters.

Sarkozy

Vorige week had de Franse president Nicolas Sarkozy tijdens een bezoek aan Libië al een contract over nucleaire samenwerking getekend. Frankrijk gaat het Noord-Afrikaanse land helpen met de bouw van een nucleaire reactor die zeewater omzet in drinkwater.