DEN HAAG - Overtreders van het kansspelbeleid kunnen binnenkort harder worden aangepakt. Minister Ernst Hirsch Ballin van Justitie wil de mogelijkheden verruimen om illegale gokkers te beboeten. Ook komt er meer toezicht op kansspelen in Nederland.

Dat staat in een wetsvoorstel dat de minister donderdag ter consultatie heeft rondgestuurd. Het voorstel moet de oude Wet op de kansspelen uit de jaren zestig vervangen. Het doel blijft gokverslaving en fraude tegen te gaan door kansspelen op een aantal locaties onder strikte voorwaarden toe te staan, bijvoorbeeld in Holland Casino.

Een op te richten kansspelautoriteit zal deze aanpak controleren. De toezichthouder verstrekt vergunningen om legaal kansspelen te organiseren en zal ingrijpen als de voorwaarden worden geschonden.

Daarbij kan de autoriteit gebruik maken van bestuurlijke sancties, zoals een last onder dwangsom. Nu nog mag alleen de strafrechter optreden tegen illegale kansspelen.

Belspelletjes

De toezichthouder krijgt ook grip op zogeheten promotionele kansspelen, waar veel belspelletjes op televisie onder vallen. Voor deze kansspelen worden regels opgesteld, die de autoriteit handhaaft. Tot nu toe waren de belspelletjes moeilijk aan te pakken. Wel bestaat er sinds vorig jaar een gedragscode voor promotionele kansspelen.

De nieuwe wet verscherpt verder de eisen die worden gesteld aan de verdeling van de opbrengsten. Organisaties die geld schenken aan een goed doel mogen alleen kiezen uit bestemmingen die zijn goedgekeurd door het Centraal Bureau Fondsenwerving.

Hirsch Ballin wil er zo voor zorgen dat kansspelgeld uitsluitend gaat naar goede doelen die hun zaakjes op orde hebben. De vuistregel blijft dat de opbrengst naar een goed doel gaat of in de staatskas wordt gestort.

Vijfjarenplan

Kansspelorganisaties die kiezen voor goede doelen, zoals bijvoorbeeld de Nationale Postcode Loterij, moeten van de minister een vijfjarenplan opstellen voor de verdeling van de opbrengsten. Op die manier moet het geld eerlijker worden verdeeld over de verschillende doelen.