GHAZNI/MANILLA - Zuid-Korea en de Verenigde Staten zijn het eens dat geweld geen optie is om de 21 Zuid-Koreanen vrij te krijgen, die in Afghanistan door de Taliban in gijzeling worden gehouden.

Dat heeft een Zuid-Koreaanse diplomaat donderdag gezegd na overleg over de kwestie tussen de Zuid-Koreaane minister van Buitenlandse Zaken Song Min-Soon en de Amerikaanse onderminister John Negroponte in de Filipijnse hoofdstad Manilla.

De Taliban hadden eerder gezegd alle gijzelaars te doden als tot een gewapend ingrijpen wordt besloten om de gijzelaars te bevrijden. Berichten dat de regering van Afghanistan woensdagmiddag een militaire bevrijdingsoperatie was begonnen, werden later met klem tegengesproken door de autoriteiten.

Rechtstreekse onderhandelingen

Een woordvoerder van de Afghaanse regering liet weten dat er donderdag voor het eerst rechtstreekse onderhandelingen zullen plaatsvinden tussen een Zuid-Koreaanse delegatie en de Taliban over het lot van de gegijzelde Zuid-Koreanen.

De Taliban willen de Zuid-Koreanen alleen vrijlaten als de Afghaanse regering enkele gedetineerde leden van de opstandige groepering laat gaan. De regering in de Afghaanse hoofdstad Kabul is echter gekant tegen een gevangenenruil.

Twee weken geleden gijzelden de Taliban in de Afghaanse provincie Ghazni 23 christelijke zendingwerkers uit Zuid-Korea. De Taliban hebben twee gijzelaars gedood. Volgens de Taliban zijn drie van de 21 overgebleven gijzelaars ernstig ziek.