DEN HAAG - De ANWB heeft in de zomer van 1999 een legionellabesmetting op het terrein van de ANWB-slipschool in Lelystad voor de buitenwereld verzwegen. Vijf slipinstructeurs bevestigen dat zij zelfs een zwijgplicht kregen opgelegd naar aanleiding van de affaire. Dat blijkt uit een maandag uitgezonden reportage van het actualiteitenprogramma Netwerk.

De hoofddirectie heeft destijds besloten deze constatering niet in de publiciteit te brengen omdat er volgens directeur G. van Woerkom "geen gevaar voor de volksgezondheid was".

De ANWB liet op 5 augustus onderzoek doen naar een vreemde kalkaanslag op de testwagens op het slipcircuit. Op 27 augustus waren de resultaten bekend: er zat legionella in het sproeiwater van de slipbaan.

"Maar", zei Van Woerkom maandagavond, "op 5 augustus was uit voorzorg al bacteriedodend materiaal toegevoegd. De GGD bezwoer ons dat er geen gevaar voor de volksgezondheid was, ook niet in de periode voor het onderzoek." De hoofddirectie besloot dan ook de affaire binnenshuis te houden.

Op de dag van de uitslag, nam alleen ANWB-personeel deel aan de cursussen. Zij kregen volgens een voormalig instructrice een zwijgplicht opgelegd. Zij kregen instructies om de ramen dicht te houden en niet over het terrein te lopen, maar de school bleef gewoon open.

Het voorval speelde zich af een half jaar na de legionellaepidemie in Bovenkarspel. Destijds raakten 242 bezoekers van de Westfriese Flora besmet met de legionellabacterie, 32 van hen stierven aan deze besmetting.