DEN HAAG - Nederlandse militairen hebben woensdag een bestuurder van een Afghaanse minibusje doodgeschoten toen hij hun stoptekens negeerde. Dat gebeurde vlak buiten Tarin Kowt, zo heeft een woordvoerder van Defensie woensdagavond bekendgemaakt.

Het Nederlandse konvooi was op weg van de patrouillebasis Poentjak naar Kamp Holland, bij Tarin Kowt, toen een aantal Afghaanse auto's uit tegenovergestelde richting kwam.

De voorste auto stopte na aanwijzingen van de militairen maar het minibusje daar achter reed plotseling wel door. Na een waarschuwingsschot schoten de Nederlanders gericht.

Triest

Defensie noemt het optreden van de militairen robuust maar vindt de afloop triest. De militairen hebben zich volgens de woordvoerder gehouden aan de procedures om mogelijke aanslagen met auto's te voorkomen.

Ook de Afghanen zijn volgens Defensie op de hoogte van de signalen, die duidelijk worden afgegeven. Het is nog niet bekend of de man werkelijk van plan was een aanslag te plegen, aldus de woordvoerder van Defensie. De marechaussee onderzoekt de gebeurtenis nog.

De afgelopen tijd hebben de Australische militairen, die ook op Kamp Holland zijn gelegerd, twee soortgelijke incidenten meegemaakt. Vorige week schoten zij ook een bestuurder dood toen die met zijn auto toch doorreed en af kwam op het Australische konvooi. Onderzoek hiernaar loopt nog.