DEN HAAG - De VVD in de Tweede Kamer wil dat Japan officieel zijn excuses aanbiedt aan alle vrouwen die in de Tweede Wereldoorlog door Japanse militairen als seksslavin werden misbruikt.

"De geschiedenis van de troostmeisjes is bekend en bewezen. Het is een schandaal dat de Japanse regering deze geschiedenis nog steeds ontkent", zei Kamerlid Hans van Baalen woensdag in het televisieprogramma Netwerk.

Van Baalen zal tijdens de begrotingsbesprekingen komend najaar een motie indienen waarin van Japan excuses en erkenning van het misbruik van de vrouwen worden geëist. Voorzitter J.F. van Wagtendonk van de Stichting Japanse Ereschulden drong dinsdag op zo'n uitspraak aan.

Verantwoordelijkheid

Begin deze week riep het Amerikaanse Huis van Afgevaardigen met grote meerderheid in een niet-bindende resolutie Japan op het lot van de zogeheten troostmeisjes in dienst van het Japanse leger "te erkennen, zich te verontschuldigen en historische verantwoordelijkheid te nemen". Het betreft ongeveer 200.000 vrouwen, vooral uit Korea, maar ook uit toenmalig Nederlands-Indië.

Eerder dit jaar ontbood minister Maxime Verhagen van Buitenlandse Zaken de Japanse ambassadeur, nadat premier Shinzo Abe van het eilandenrijk had gezegd dat er geen bewijs was dat er vrouwen tot prostitutie waren gedwongen. De ambassadeur verzekerde de Nederlandse bewindsman dat zijn land nog steeds achter de officiële verklaring uit 1993 staat waarin Japan de troostmeisjes excuses aanbood.