SOFIA/ATHENA/MADRID - Brandweerlieden in verscheidene Zuid-Europese landen en op de Canarische eilanden zijn erin geslaagd woensdag de grote bosbranden grotendeels onder controle te brengen. Ondanks verbeterde weersomstandigheden is het gevaar echter nog niet geweken.

NUVIDEO##http://www1.nu.tv/home/video/show/3646 In Bulgarije zijn alle bosbranden bedwongen, meldden de autoriteiten. Koeler weer zorgde ervoor dat de kans op het oplaaien van de brandhaarden kleiner werd. Na een wekenlange hittegolf kelderden de temperaturen fors en regende het in het westen van het land.

Griekenland

In Griekenland bedreigde het vuur geen bewoonde gebieden meer, maar er braken wel nieuwe branden uit, onder meer op Kreta en Andros. "Vooral in het zuiden en westen van het land blijft het gevaar enorm hoog", aldus een woordvoerder van de Griekse brandweer.

Op Gran Canaria konden ruim 5000 inwoners en toeristen weer naar hun huizen terugkeren. Ook op het buureiland Tenerife kon het grootste deel van de 9000 geëvacueerden terug naar huis. Vijfhonderd mensen verblijven nog in de sporthallen waar ze eerder werden opgevangen.

De brandweer ging er vanuit dat de branden woensdagavond overal onder controle waren gebracht. Doordat de temperaturen lager zijn en de wind is afgenomen, is het blussen van de branden makkelijker.

Op beide eilanden is in totaal 35.000 hectare bos verbrand, bijna een derde van de bossen op de eilanden. Spaanse experts verwachten dat de verwoeste natuur jaren nodig zal hebben om te herstellen. De vrees bestaat dat toch al bedreigde soorten planten en dieren - die soms alleen op deze eilanden voorkomen - door deze grootste natuurramp ooit op de Canarische eilanden nu nog verder in het nauw komen.

Schade

De Spaanse minister-president José Luis Rodríguez Zapatero beloofde hulp aan de getroffenen. "Alle schade wordt vergoed", zei hij woensdag bij een bezoek aan de eilanden.

De hitte blijft in delen van Europa ook voor andere problemen zorgen. In Cyprus kwamen twee mensen om als gevolg van de hoge temperaturen. De waterstand in het Italiaanse Gardameer is uitzonderlijk laag, meldde de Italiaanse krant La Repubblica.

Ankara

In de Turkse hoofdstad Ankara is bij de helft van de inwoners voor twee dagen de waterleiding afgesloten, omdat het peil in de reservoirs tot een kritische stand is gedaald.