DELFT - Overheden lappen in 70 procent van de gevallen de eigen regels voor het aanbesteden van werk aan hun laars. "De misser van minister Koenders (Ontwikkelingssamenwerking) met het onderhands gunnen van het Schoklandevenement aan bevriende partijgenoten, is slechts het topje van de ijsberg."

Dat stelt werkgeversorganisatie MKB-Nederland. De organisatie voor het midden- en kleinbedrijf heeft daarom samen met werkgeversvereniging VNO-NCW een speciaal meldpunt geopend waar ondernemers vragen en klachten kunnen deponeren over aanbestedingsprocedures

Die 70 procent haalt MKB-Nederland uit de jongste cijfers van het ministerie van Economische Zaken, aldus een woordvoerder. De overheid is een van de grootste opdrachtgevers voor het midden- en kleinbedrijf. Jaarlijks wordt naar schatting voor 200 miljoen euro aanbesteed. MKB-Nederland krijgt regelmatig klachten van ondernemers over bijvoorbeeld buitensporige eisen en over opdrachten die tussentijds worden gewijzigd of afgebroken. Vaak ook wordt een opdracht helemaal niet aanbesteed, terwijl dit moet bij opdrachten boven de 137.000 euro.

Koenders

Dat was het geval in de zaak-Koenders. Eerder deze week kwam de bewindsman in opspraak omdat hij de organisatie van het evenement Het akkoord van Schokland niet had aanbesteed. Hij gunde het aan het bedrijf van twee PvdA'ers.

Rouvoet

Ook minister André Rouvoet (Jeugd en Gezin) negeerde de aanbestedingsregels, werd donderdag bekend. In dit geval ging het om de organisatie van de Kindertop op 6 juni. Beide ministers voerden aan dat er geen tijd was om de zaak aan te besteden.

MKB-Nederland heeft herhaaldelijk aangedrongen op een toezichthouder. De werkgevers denken dat pas een einde aan de willekeur komt wanneer de overheid kan rekenen op een forse boete. Naar de rechter stappen heeft nu weinig zin. Ondernemers staan meestal met lege handen. Een opdracht kan niet nogmaals worden uitgevoerd en schadevergoeding eisen is vaak ook niet mogelijk, aldus MKB-Nederland. "Achteraf is nooit te claimen dat de opdracht aan een anders was gegund."

Opheldering

De VVD eist opheldering van premier Jan Peter Balkenende over hoe bewindslieden van zijn kabinet de afgelopen tijd de organisatie van evenementen hebben aanbesteed.

De oppositiepartij wil weten hoe de premier oordeelt over het optreden van Koenders en Rouvoet, die bij het uitbesteden van opdrachten tegen de regels hebben gehandeld. Opdrachten boven de 137.000 euro behoren openbaar aanbesteed te worden om meerdere bedrijven een kans te geven.

De VVD wil dat alle aanbestedingen van de rijksoverheid nagelopen worden. Daarbij moet de premier volgens de liberalen ook duidelijk maken of de organisatie van de slotbijeenkomst van het kabinet in Utrecht na zijn honderddagen-tour op de juiste manier is aanbesteed.