LEEUWARDEN - De Friese traditie van het kievitseierenrapen mag in het voorjaar van 2008 doorgaan. Dit heeft de rechtbank in Leeuwarden woensdag bepaald. De bezwaren van de Faunabescherming tegen het rapen zijn volgens de rechtbank ongegrond.

De Faunabescherming spande een bodemprocedure aan tegen de ontheffing die de provincie Friesland afgeeft voor het rapen. Volgens de rechtbank is de ontheffing terecht afgegeven.

Voorzitter Harm Niessen van de Faunabescherming vindt het "heel jammer" dat de provincie gelijk heeft gekregen. "De ontheffing lijkt op papier heel aardig, maar is in de praktijk een wassen neus. Volgens ons kan er nooit goed gecontroleerd worden hoeveel eieren er echt geraapt worden."

De voorzitter overlegt met zijn advocaat om te kijken of ze naar de Raad van State zullen stappen.

Rapen

Tot nu toe lukte het de Faunabescherming alleen in het voorjaar van 2005 haar gelijk bij de rechtbank te halen. Het rapen van eieren werd toen midden in het seizoen stilgelegd.

Nadat de provincie de vergunning had aangescherpt, mocht het rapen van de 'ljipaaien' in 2006 wel weer doorgaan. In afwachting van de bodemprocedure werd er ook in 2007 gewoon geraapt.

Friesland is het enige gebied in de Europese Unie waar op cultuur-historische grond kievietseieren mogen worden geraapt.