AMSTERDAM - De bewoners van het vorig jaar ontruimde Bos en Lommerplein in Amsterdam moeten alsnog belasting betalen over de onkostenvergoeding die zij kregen toen ze hun woningen moesten verlaten.

De bewoners van de 96 appartementen hebben daar deze week een brief van de gemeente over ontvangen, aldus Kim Kesseler van de vereniging van eigenaren woensdag.

"Dat was een erg vervelende mededeling. De gemeente zei ons destijds dat we geen belasting hoefden te betalen over de onkostenvergoeding. Het geld is opgegaan aan dingen die we nodig hadden." De Belastingdienst ziet dat nu als inkomen en eist dat de bewoners het melden bij hun aangifte inkomstenbelasting, zegt Kesseler.

Compensatie

De evacués verbleven wekenlang in hotels toen het Bos en Lommerplein op 11 juli wegens instortingsgevaar werd ontruimd. De gemeente betaalde de getroffen bewoners een dagvergoeding van 20 euro per volwassene en 10 euro voor kinderen. Dat geld was bedoeld "ter compensatie van de extra kosten die het gedwongen verblijf elders met zich meebrengt".

Hoogste niveau

De gemeente Amsterdam zegt nu dat ze het zelf altijd als onkostenvergoeding beschouwde, maar dat de Belastingdienst niet te vermurwen is. "We hebben dit tot op het hoogste niveau besproken, tot aan het ministerie van Financiën toe", aldus een woordvoerster. "Maar men wil er niet aan."

Dossier gesloten

De gemeente ziet het niet zitten om de extra belasting ook nog eens te vergoeden. "Het dossier is gesloten en er is al heel veel gemeenschapsgeld naar de bewoners gegaan. En de fiscus kan ook weer vragen belasting te betalen over die belastingvergoeding. In onze optiek is het nu een conflict tussen de bewoners en de Belastingdienst."