KHARTUM - Het Sudanese regime heeft woensdag voorzichtig positief gereageerd op de VN-resolutie die een dag eerder werd aangenomen en die voorziet in een vredesmacht voor de regio Darfur.

NUVIDEO##http://www1.nu.tv/home/video/show/3609 Khartum moet resolutie 1769 nog bestuderen maar ziet wel "positieve elementen" in het stuk, maakte een Sudanese afgevaardigde bij de Verenigde Naties bekend.

"De vierde en laatste versie van de resolutie bevat verscheidene positieve elementen die tegemoetkomen aan de terughoudendheid en bezorgdheid van de Sudanese regering", aldus Mahmud Abdel Halim tegen het Sudanese persbureau Suna. Hij verklaarde dat Khartum zich de komende dagen zal buigen over de resolutie en dan met een reactie zal komen.

De Sudanese regering in Khartum voelde lange tijd niets voor inmenging van de VN in de binnenlandse perikelen. De Sudanese ambassadeur Abdalmahmood Abdalhaleem Mohamad bij de VN verklaarde dinsdag tevreden te zijn. De internationale gemeenschap is ons flink tegemoet gekomen, zei hij.

Blanco cheque

De resolutie geeft voorstanders van de harde lijn tegen Sudan "geen blanco cheque", aldus Halim. Andere positieve punten zijn de erkenning van het werk dat Sudan heeft verricht op zoek naar vrede en de oproep die aan de internationale gemeenschap wordt gedaan de ontwikkeling van Darfur te ondersteunen.