UTRECHT - De uitzending van Nederlandse militairen naar Irak heeft tot minder gevallen van posttraumatische stress stoornis (PTSS) geleid dan altijd werd aangenomen. Niet 10, maar ongeveer 3,5 procent van de veteranen ontwikkelde deze stoornis.

Dat blijkt uit een woensdag gepubliceerd onderzoek van de Utrechtse psychologen Iris Engelhard en Marcel van Hout. PTSS als gevolg van uitzending naar Irak is een "zeldzaamheid", concluderen zij.

Vooralsnog ging men er op basis van Amerikaans onderzoek vanuit dat ongeveer 13 procent van de Irakgangers PTSS had ontwikkeld. Dit was gebaseerd op vragenlijsten die de militairen zelf moesten invullen.

De Utrechtse wetenschappers hielden interviews met ongeveer 500 Nederlandse militairen voor en twee keer na hun uitzending naar Irak in 2004 en 2005.

Relatieproblemen

Volgens de onderzoekers geven de vragenlijsten geen betrouwbaar bewijs of de klachten wel het gevolg zijn van de uitzending. Uit het onderzoek van de Utrechtse wetenschappers blijkt dat klachten ook wel eens te maken hadden met bijvoorbeeld relatieproblemen.

Functioneren

Bij de vragenlijsten wordt ook niet nagegaan of de klachten een belemmering vormen bij het functioneren, terwijl dit een voorwaarde is voor de PTSS-diagnose. Sommige militairen hadden wel klachten, maar waren nog wel in staat om te functioneren.

De resultaten van het onderzoek verschenen woensdag in het wetenschappelijk vakblad British Journal of Psychiatry.