NEW YORK - De autoriteiten van New York hebben donderdag een deel van het befaamde Waldorf Astoria hotel korte tijd geëvacueerd nadat er een verdachte koffer was aangetroffen. Onder de gasten van het hotel bevonden zich verscheidene ministers van Buitenlandse Zaken die overleg voerden aan de vooravond van een zitting van de VN-Veiligheidsraad over Irak.

Een woordvoerder van de politie deelde mee dat de explosievendienst de koffer met 'een gecontroleerde explosie' is vernietigd nadat op een scan 'verdachte draden' waren te zien. Uiteindelijk werd duidelijk dat de inhoud van de koffer, die van een zakenman bleek te zijn, geen materiaal 'van bedreigende aard' te bevatten. Anderhalf uur na het ontdekken van de koffer was alles weer rustig.

Powell

De Amerikaanse minister Powell bevond zich in het hotel voor besprekingen met vertegenwoordigers van andere leden van de Veiligheidsraad. Hij hoefde het statige pand echter niet verlaten. De eerste vijf verdiepingen werden ontruimd maar Powell zat in een hogergelegen deel, aldus een lid van zijn delegatie.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken had donderdag onder meer een onderhoud met zijn Britse en Spaanse collega's Straw en De Palacio. Ze hebben verscheidene teksten besproken voor een aangepaste ontwerpresolutie die zal worden ingediend bij de Veiligheidsraad.

Volgens diplomaten zal Irak mogelijk meer tijd krijgen tussen het aannemen van de 'oorlogsresolutie' en het daadwerkelijke begin van een aanval. Londen wil Bagdad als de resolutie wordt aangenomen, nog graag vijf tot zeven dagen de tijd geven om volledig mee te werken. Washington stelt een kortere termijn voor, namelijk 72 uur.

Powell sprak ook met zijn Franse collega De Villepin en de Duitse bewindsman Fischer. Berlijn en Parijs zijn net als Moskou en Peking tegenstander van een tweede resolutie die oorlog tegen Irak zou moeten autoriseren.