AMSTERDAM - De politie heeft dinsdag op de Dam in Amsterdam een 17-jarige journaliste van het internetmagazine Spunk en een cameraman opgepakt voor de belediging van koningin Beatrix.

De journaliste droeg een T-shirt met de tekst 'Beatrix is een hoer'. Ze had ook een T-shirt bij zich met de tekst 'Alle moslims zijn geitenneukers', aldus een woordvoerder van de politie.

Majesteitsschennis

De medewerkers van het jongerenplatform Spunk vroegen voor een reportage voorbijgangers welke tekst zij kwetsender vonden. "Naar aanleiding van de veroordeling wegens majesteitsschennis van maandag, wilden wij het onderwerp aan de kaak stellen", aldus hoofdredactrice Sanne Groot Koerkamp van Spunk.

Proces-verbaal

Tegen de twee is proces-verbaal opgemaakt en de T-shirts zijn in beslag genomen. Volgens Spunk is ook anderhalf uur beeldmateriaal in beslag genomen en hebben de medewerkers drie uur vast gezeten.

Boete

De politierechter veroordeelde maandag een 47-jarige man tot een boete van 400 euro omdat hij koningin Beatrix had beledigd. Toen hij het begin juni in Amsterdam aan de stok kreeg met agenten, riep hij "de koningin van Nederland is een hoer". Ook beschreef hij de seksuele handeling die hij met de vorstin wilde verrichten.

Het was voor het eerst in jaren dat iemand wegens majesteitsschennis voor de rechtbank moest verschijnen en is gestraft.