NEW YORK - De chef van de VN-wapeninspecteurs Hans Blix brengt vrijdag opnieuw verslag uit aan de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties over de ontwapening van Irak. Verscheidene ministers van Buitenlandse Zaken van landen die zitting hebben in de raad zijn naar New York gereisd om de Zweed aan te horen.

De verwachtingen voor vrijdag zijn hooggespannen. Blix verklaarde eerder deze week dat Irak afgelopen maand beter heeft meegewerkt met de wapeninspecteurs. Tegelijkertijd lijkt er toch ook nog altijd ontevredenheid bij de VN te bestaan over het regime in Bagdad.

De VN-wapeninspecteurs twijfelen ernstig aan Iraks verklaring dat het land 21.000 liter aan biologische wapens, waaronder antrax, heeft vernietigd kort na de Golfoorlog van 1991. Bagdad heeft geen bewijzen overlegd dat die materialen ook daadwerkelijk zijn vernietigd, aldus Blix in zijn geschreven rapport.

Ook plaatst de missie van wapeninspecteurs Unmovic vraagtekens bij de productie van verboden raketten door Irak naast het al-Samoud-2-programma. "Andere raketsystemen met een reikwijdte van meer dan 150 kilometer worden mogelijkerwijs ontwikkeld of gepland", aldus het rapport waarop het Britse persbureau Reuters de hand wist te leggen.

Voor landen in de Veiligheidsraad die tegen een mogelijke oorlog zijn, zal het verslag van Blix waarschijnlijk een steun in de rug zijn. De inspecties verlopen goed en lijken vruchten afwerpen en zullen dus door moeten gaan. Groot-Brittannië en de Verenigde Staten zien er echter vermoedelijk het bewijs in dat Irak niet meewerkt en dat er te veel vragen open blijven staan.