WASHINGTON - De diplomatieke fase van de crisis rond Irak is zijn laatste fase ingegaan. Binnen enkele dagen moet er een beslissing worden genomen in de VN-Veiligheidsraad, zo verklaarde de Amerikaanse president Bush donderdagavond in een toespraak op de televisie. De Verenigde Staten zullen een stemming inzake Irak aanvragen in de VN ongeacht de vooruitzichten voor succes, aldus Bush.

"Dit is een belangrijk moment voor niet alleen ons land maar ook voor de Veiligheidsraad", aldus Bush. De Verenigde Staten zullen de Amerikaans-Britse resolutie indienen.

"Het is tijd dat mensen hun kaarten laten zien en de wereld tonen waar ze staan als het draait om Saddam Hussein", zei de president over de andere leden van de Veiligheidsraad. "Het maakt niet uit hoe de stemverhoudingen liggen, we schrijven de stemming uit."

Tweede resolutie niet nodig

Hij benadrukte echter ook opnieuw dat een tweede resolutie niet strikt noodzakelijk is om een oorlog te beginnen tegen Irak. Bush herinnerde de toehoorders er aan dat Irak twaalf jaar de tijd heeft gekregen van de VN om te ontwapenen en dat nog steeds niet heeft gedaan. Het moment is nu aangebroken om vast te stellen dat "als de Veiligheidsraad spreekt dat ook iets betekent", aldus Bush.

Irak blijft volgens hem de VN bedotten en weigert nog altijd te ontwapenen. "Saddam verspreidt nog steeds massvernietigingswapens en produceert ze nog steeds."

Besluit

Bush weigerde te zeggen of hij al een besluit heeft genomen over een mogelijke aanval op Irak. "Ik hoop dat een oorlog niet nodig is, maar als we een oorlog voeren doen we dat om Irak te ontwapenen en het regime te veranderen", aldus de president.

Hij omschreef Saddam als een kankergezwel dat moet worden verwijderd. Bush verwelkomde de suggestie van ballingschap voor Saddam Hussein zolang Irak maar ontwapent ook als de dictator weg is.

In het geval van een aanval op Irak zullen VN-medewerkers - onder wie de wapeninspecteurs - en hulpverleners van tevoren worden gewaarschuwd zodat ze tijdig het land kunnen verlaten. "We zullen mensen een kans geven het land te verlaten, we willen niemand in gevaar brengen die niet in gevaar gebracht hoeft te worden. We hebben met niemand anders ruzie dan Saddam en zijn groep moordenaars."