VUGHT - Zeker dertig alleenstaande minderjarige asielzoekers (ama's) zijn weer weggelopen van de ama-campus in Vught. Dat zegt N. Boerebach, directeur van belangenvereniging stichting SAMAH.

Eind februari keerden bijna vijftig jonge asielzoekers terug naar de campus in Vught, nadat ze was beloofd dat het strenge regime zou zijn versoepeld. Volgens de weggelopen ama's is dat niet het geval. "Ik zit hier met dertig jongeren in de leeftijd van vijftien tot zeventien jaar die nergens naartoe kunnen", aldus Boerebach. Volgens haar mogen de ama's alleen maar van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) naar het opvangcentrum in Deelen, waar hetzelfde regime heerst als in Vught.

Het regime in Vught is gebaseerd op dat van de Glenn Millsschool voor jeugdige criminelen in Wezep. Nadat bijna alle ama's eind febrauri de campus waren ontvlucht, werden de regels versoepeld. Zo zouden de jongeren meer inspraak krijgen en zakgeld in contanten in plaats van bonnen. Ook zouden zij makkelijker de campus afkunnen. Van al die beloftes is volgens de weggelopen jongeren niets terechtgekomen. ]

De stichting SAMAH is nu hard op zoek naar opvangmogelijkheden voor de dertig ama's. Die zijn moeilijk te vinden. Zij hoopt dat de jongeren van het COA naar gewone centra voor uitgeprocedeerde asielzoekers mogen.