ROME - Michelangelo Antonioni is maandagavond thuis overleden. Dat meldde het Italiaanse persbureau ANSA dinsdagochtend. De wereldberoemde regisseur is 94 jaar geworden.

Antonioni was al tijdens de Tweede Wereldoorlog als filmmaker actief. Hij werd beroemd door films als La signora senza camelie (Camille zonder Camelia's, 1953), Blow-Up (1966) en Identificazione di una donna (Identificatie van een Vrouw, 1982).

Antonioni is vredig in een leunstoel overleden met zijn vrouw Enrica Fico aan zijn zijde. Hij wordt donderdag in zijn geboorteplaats Ferrara begraven.

Prijzen

Antonioni won tal van belangrijke prijzen voor zijn werk. Zo kreeg hij voor Blow Up de Gouden Palm van het Filmfestival van Cannes en een Oscarnominatie. Voor La notte (De nacht) kreeg hij een Gouden Beer op het festival van Berlijn.

Antonioni studeerde af in economie aan de universiteit van Bologna en werkte als filmcriticus voor een krant voordat hij zelf films ging maken. In zijn films staan psychologische aspecten van het burgerlijk milieu waaruit hij zelf afkomstig was centraal.

Michelangelo Antonioni