AMSTERDAM - Marokkaanse, Turkse, Surinaamse en Antilliaanse jongeren zijn in het algemeen positief over het uitgaansleven in Amsterdam. Ze waarderen dit met een zeven.

Alleen over het deurbeleid zijn ze minder te spreken: een op de vijf jongeren wordt wel eens of vaak geweigerd bij uitgaansgelegenheden. Dit bleek donderdag uit onderzoek van de politie, het Openbaar Ministerie en de gemeente Amsterdam.

Burgemeester Cohen van Amsterdam gaat nu kijken of discotheken en clubs hun deurbeleid moeten aanpassen. In samenwerking met onder meer allochtone jongerenorganisaties, discotheekeigenaren en portiers gaat de gemeente onderzoek doen naar het deurbeleid en de manier waarop dit verbeterd kan worden.

Vooral Marokkaanse en Turkse jongens wordt de toegang geweigerd bij een uitgaansgelegenheid, zo blijkt uit het onderzoek. Het merendeel van de geweigerden denkt dat ze niet naar binnen mogen wegens hun culturele achtergrond.

Het komt volgens de jongeren minder vaak voor dat portiers ze uitschelden en negeren. De meeste allochtone reageren op een weigering door weg te lopen en ergens anders heen te gaan. De helft komt niet meer terug.

Uitgaan is een populaire hobby onder Turken, Marokkanen, Surinamers en Antillianen in Amsterdam. Van de jongens gaat 89 procent uit, van de meisjes 77 procent.

Het meest favoriet is een bezoek aan de bioscoop en de discotheek, daarna komt een bezoek aan de kroeg. De helft gaat stappen met een groep. Aan het onderzoek hebben 482 mensen meegewerkt. De gemeente wilde specifiek de ervaringen van allochtone jongeren onderzoeken.