DEN HAAG - De veeziekte Blauwtong breidt zich uit over het zuiden van Nederland. Het virus is de afgelopen dagen op 22 boerderijen vastgesteld. Dat heeft een woordvoerster van het ministerie van Landbouw dinsdag gezegd.

NUVIDEO##http://www1.nu.tv/home/video/show/3568 Vorige week werd de ziekte, die runderen, schapen en geiten treft, voor het eerst dit jaar aangetroffen op een bedrijf in het Noord-Brabantse Bavel. Het virus heeft zich nu uitgebreid naar Limburg en Zuid-Holland, aldus de woordvoerster.

"Vorig jaar zijn ruim vierhonderd bedrijven door de ziekte getroffen. Het virus is nog steeds actief"', stelt de zegsvrouw. Bij vijftien getroffen bedrijven gaat het om schapen en bij zeven om runderen. In tegenstelling tot het ziektegeval vorige week in Bavel, vertoont een groot deel van de getroffen schapen wel ziekteverschijnselen.

Regime

Het ministerie van Landbouw heeft twee weken geleden alle versoepelingen van het regime tegen de virusziekte ingetrokken naar aanleiding van enkele gevallen van Blauwtong in Duitsland en België. Het gaat onder andere om beperkingen in het vervoer van herkauwers.

In april versoepelde minister Gerda Verburg de regels voor de bestrijding van de dierziekte nog. Op dat moment had in Duitsland nog geen besmetting met de ziekte plaatsgevonden. Inmiddels heeft het land veel last van de virusziekte.

Vliegje

Blauwtong wordt verspreid door de knut, een vliegje. Het virus is afkomstig uit Zuid-Europa en Afrika en dook vorig jaar voor het eerst grootschalig op in Nederland, België en Duitsland.

Sterven

Een besmet dier kan hoge koorts en ontstoken lippen, oren en oogleden krijgen. Acht dagen na de infectie kan het dier sterven.

De meeste dieren die het virus dragen, worden echter niet ziek. Wel leek het virus vorig jaar agressiever te worden. Van de ziekte zijn 24 typen bekend.