LOON OP ZAND - De Bergings en Identificatie Dienst van de Koninklijke Landmacht en de politie in Loon op Zand hebben woensdag de stoffelijke resten gevonden van hoogstwaarschijnlijk een Duitse soldaat die daar in de Tweede Wereldoorlog is gesneuveld. De resten zijn ontdekt na aanwijzingen van een inwoner van Loon op Zand, meldde de politie donderdag.

De toen 20-jarige man zag in oktober 1944 bij de bevrijding van Noord-Brabant de lijken van twee Duitse soldaten in kuilen liggen. Enkele dagen later waren die kuilen dichtgemaakt. De man heeft dat vier jaar geleden gemeld, maar een zoektocht leverde toen niets op.

Botresten

Op verzoek van de nu 78-jarige man hebben twee mensen met een metaaldetector onlangs naar de resten gezocht op een weiland bij de Kloosterstraat. Zij vonden botresten en een Duitse helm. Daarop heeft de man de politie en de gemeente gewaarschuwd.

Munitie

De autoriteiten vonden tijdens hun graafwerk naast menselijke resten ook twee helmen, een granaat en twee kistjes met munitie. Waarom de man uit Loon op Zand de vindplaats tot vier jaar geleden decennia lang verzwegen heeft, weet de politiewoordvoerder niet.