KABUL - Radicaalislamitische Taliban-rebellen in Afghanistan hebben maandag naar eigen zeggen een tweede gegijzelde Zuid-Koreaan geëxecuteerd. Met de daad willen zij hun eis om vrijlating van gevangengenomen Taliban-strijders kracht bij zetten.

NUVIDEO##http://www1.nu.tv/home/video/show/3530 Met de executie zetten de extremisten de crisis verder op scherp, na het verlopen van een reeks ultimatums. Vorige week doodden de Taliban al de leider van de 23 christelijke zendingwerkers die bijna twee weken geleden waren gekidnapt.

De Arabische nieuwszender al-Jazeera zond maandagavond beelden uit van de Zuid-Koreanen die in handen zijn van de Taliban. De video-opnamen laten onder meer enkele vrouwelijke gijzelaars zien met hoofddoeken op. Het gaat om de eerste beelden van de gijzelaars.

Resultaat

Onderhandelingen tussen de ontvoerders en de Afghaanse regering leverden nog geen resultaat op. De gouverneur van de provincie Ghazni, waar de Zuid-Koreanen werden ontvoerd, vroeg om twee extra dagen om het conflict op te lossen.

De autoriteiten in de hoofdstad Kabul overwegen volgens de vice-minister van Binnenlandse Zaken alle opties, dus ook een gevangenenruil. Ook geweld wordt niet uitgesloten. "Als de gesprekken niets opleveren, zou een militaire operatie gelanceerd kunnen worden", aldus een functionaris.

Gescheiden

De Taliban meldden dat zij de Zuid-Koreanen, onder wie achttien vrouwen, van elkaar hebben gescheiden en op drie plaatsen verborgen houden. Het gaat om de grootste gijzelingsactie van de radicale moslims sinds zij in 2001 door buitenlandse troepen van de macht werden verdreven.

In de strijd tegen de Taliban-beweging in Afghanistan gaat de NAVO minder zware bommen inzetten. Het bondgenootschap hoopt daarmee het aantal burgerslachtoffers te verminderen.

Tactiek

De nieuwe tactiek is een reactie op de groeiende Afghaanse onvrede over het grote aantal burgers dat omkomt of gewond raakt bij operaties van de NAVO. De reputatie van de alliantie heeft hierdoor schade opgelopen, erkende secretaris-generaal Jaap de Hoop Scheffer van de NAVO maandag in de Britse zakenkrant Financial Times.

In het kader van de nieuwe tactiek zijn ook al een aantal keren acties tegen de Taliban afgelast, aldus de NAVO-topman. De kans dat burgers het slachtoffer zouden worden was in die gevallen te groot. Volgens de NAVO gebruikt de Taliban steeds vaker burgers als menselijk schild.

Munitie

Welke bommen of munitie worden aangepast, is niet duidelijk. Een woordvoerder van het ministerie van Defensie in Den Haag wilde alleen kwijt dat de NAVO aanwijzingen heeft doen uitgaan naar de ISAF-commandanten in Afghanistan. Details daarover vallen onder operationele informatie, die geheim is. Om die reden kan hij ook niet zeggen of Nederland zijn werkwijze moet aanpassen.