ISLAMABAD - Volgens een woordvoerder van de Noordelijk Alliantie, Mohammed Habeel, zijn de meeste grotten van het Tora Bora complex nu in handen van de Alliantie, aldus persbureau Reuters. In dit hoofdkwartier van Al-Queda was Osama bin Laden zelf echter niet aanwezig. Amerikaanse troepen en vliegtuigen voeren samen met anti-Talibanstrijders de jacht op Osama bin Laden verder op.

Talibanleider mullah Omar is niet langer in de stad Kandahar en zijn huidige verblijfplaats is onbekend. Dit meldt het Afghaanse persbureau AIP op basis van bronnen in de stad. Na de onderhandelingen over de overgave van Kandahar en het overleg met geestelijken, is Omar 'verdwenen', aldus een strijder tegen de Taliban in de stad tegen AIP. Ook de raad van geestelijken weet niet waar de Talibanleider is gebleven.

Liever dood dan levend

De Verenigde Staten, die de campagne tegen het internationale terrorisme aanvoeren, hebben er geen misverstand over laten bestaan dat ze met een vrije aftocht van de Talibanleiders geen genoegen nemen.

Minister van Defensie Rumsfeld sluit uit dat Talibanleider Omar "in waardigheid" zal kunnen leven omdat hij Bin Laden in Afghanistan onderdak gaf. Amerikaanse functionarissen verklaarden tegenover de BBC dat ze zowel Omar als Bin Laden liever dood hebben dan dat ze voor een rechtbank verschijnen.

Tribunaal

Toekomstige regeringsleider van Afghanistan, Hamid Karzai, heeft vrijdag gezegd de Talibanleiders over te dragen aan de 'internationale justitie'. Het Internationale Strafhof in Den Haag wordt echter pas komende zomer geactiveerd en kan geen zaken met terugwerkende kracht behandelen. Een mogelijkheid is wel dat de Verenigde Naties een apart tribunaal instellen, vergelijkbaar met het Joegoslavië-Tribunaal in Den Haag.

Kandahar is inmiddels geheel in handen van de nieuwe machthebbers, zo meldt AIP. Alle Talibanstrijders hebben hun wapens neergelegd. In de stad zou niet meer worden gevochten, zoals eerder werd gemeld.