NEW YORK - Meer dan een jaar na de val van het Talibanregime is de situatie van de Afghaanse vrouwen nauwelijks verbeterd. Dat staat in een VN-rapport dat wordt gepresenteerd op de jaarlijkse vrouwenconferentie van de volkerenorganisatie die tot 14 maart duurt.

Veel beperkingen voor vrouwen die onder het Talibanregime werden ingevoerd, gelden nog steeds in grote delen van het land. Vooral in de landelijke gebieden die onder controle staan van plaatselijke krijgsheren hebben vrouwen nog op grote schaal te lijden onder intimidatie en geweld.

Burka

Verder worden ze geweerd uit het publieke leven en kunnen Afghaanse vrouwen vaak niet de straat op zonder een burka. Dit kledingstuk dat het hele lichaam bedekt werd gezien als het symbool voor vrouwenonderdrukking onder het Talibanregime. In het VN-rapport wordt er bij de Afghaanse regering onder leiding van president Hamid Karzai dan ook op aangedrongen om diegenen die verantwoordelijk zijn voor het schenden van de vrouwenrechten te veroordelen. Ook de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Joschka Fischer heeft aangedrongen op snelle verbetering in de situatie van de Afghaanse vrouwen. Duitsland is een van de grootste geldschieters voor de wederopbouw van Afghanistan.